DE OPLOSSING ALS JE ALLERGISCH BENT VOOR KATTEN!

Ben jij allergisch voor katten en poezen? Maar ben je gek op hun lieve snoetje, eigenwijze karakter en knuffelmomenten? Dan heb ik hier een oplossing voor je! 

Mijn vriend Matthijs is allergisch voor katten, vandaar dat ik mij hier in heb verdiept en heb besloten om dit met jullie te delen. Wij zijn beiden dol op katten en wilde graag een huisdier in huis. Een hond is geen optie omdat we in een appartement wonen zonder tuin en beiden vaak weg zijn. Nu is het zo toevallig dat Matthijs veel thuis is voor zijn studie maar als hij dalijk aan het werk is dan zijn we beiden veel weg. Een hond kan niet zo lang alleen zijn. Ook vind Matthijs honden niet zo leuk en is een echt katten mens, daarom besloten wij op onderzoek uit te gaan. 

“HET BELANGRIJKSTE KATTENALLERGEEN IS ‘FELD-1’ GLYCOPROTEÏNE”.

Waar ben je allergisch voor als je allergisch bent voor katten? Kattenallergenen zijn eiwitten oftewel proteïnen die voorkomen in cellen en deeltjes (haren, weefsels & lichaamsvloeistoffen) van een kat. Het belangrijkste kattenallergeen is ‘FELD-1’ glycoproteïne oftewel ‘Fel d 1’. Bij kattenallergie reageert je immuunsysteem overdreven heftig op dit kattenallergeen.

Door de overdreven heftige reactie van je lijf op “kattendeeltjes” komen allerlei stofjes vrij in je lijf, waaronder histamine, bradykinine, leukotriënen, cytokines en eosinofielen. Deze stofjes veroorzaken op hun beurt weer allerlei medische klachten, waaronder jeuk en benauwdheid. Zodoende bestaan er in principe 4 vormen van allergische reacties op katten, namelijk kattenallergie door toedoen van:

1.Huidschilfers van een kat
2. Opgedroogd speeksel
3. Kattenharen
4. Urine van katten 

Maar niet getreurd. Er zijn een aantal soorten katten waar mensen met een allergie wel tegen kunnen, afhankelijk van welke soort allergie je hebt. Ik zal ze hieronder even benoemen:

1. Sphynx: Mensen met een kattenallergie zijn vaak niet alleen allergisch voor de huidschilfers, maar ook voor het speeksel van een kat. Daar zit een bepaald eiwit in. Katten met een vacht likken deze schoon, waardoor speeksel zich via de vacht in de omgeving verspreid. De Sphynx is kaal en daarom speelt dit probleem minder bij dit ras. Dit intelligente en speelse dier is daarom heel geschikt voor allergische mensen.

 

2. Devon Rex

De Devon Rex heeft erg kort haar. Hij verliest er bovendien weinig van en is daarom heel geschikt voor mensen met een allergie. Deze kat is sociaal, speels en energiek.

 

 

 

 

 

 

3. Cornish Rex

Net als de Devon Rex heeft de Cornish Rex geen lang haar, alleen een ondervacht. Hij verliest weinig haar en is daarom de perfecte kat voor allergische mensen. Het is een intelligente, avontuurlijke kat, die vanwege zijn bouw bekendstaat als ‘de Greyhound van de kattenwereld’.

 

 

 

 

4. Peterbald

Ook de Peterbald is een bijna haarloze kat, die daardoor weinig allergenen verspreidt. Het is een vrij nieuw ras, dat pas sinds 1994 erkend is. Deze katten zijn slank, gestroomlijnd en aanhankelijk, en raken erg aan hun baasje gehecht.

 

 

 

5. Siberische kat

Het verbaast je misschien, omdat hij zo’n dikke vacht heeft, maar de Siberische kat verspreid heel weinig van het eiwit waar sommige mensen zo allergisch voor zijn. Dat komt omdat hij er van nature weinig van aanmaakt, dus als hij zich schoonlikt, komen er minder allergenen vrij dan bij andere katten. Het is een heel slim en behendig ras.

 

 

 

 

6. LaPerm

De LaPerm heeft, net, als de Rexen eigenlijk alleen een ondervacht. Deze is zacht en krult. Hij verliest weinig haar en dat maakt ‘m geschikt voor mensen die allergisch zijn. Dit is een heel aanhankelijk dier, dat echt deel uit gaat maken van je gezin.

 

 

 

 

7. Bengaal

De vacht van de Bengaal is kortharig, dik en glad. De Bengaal heeft een dichte ondervacht die stug aanvoelt en weinig ruift. Bovendien wast een Bengaal zich zeer veel waardoor de meeste haren worden ingeslikt tijdens het wassen. Voor mensen die allergisch zijn voor het haar van katten hebben met de Bengaal doorgaans weinig last

 

“WIJ HEBBEN GEKOZEN VOOR EEN POES (VROUWELIJK), OMDAT VROUWEN POEZEN MINDER STOFJES UITSTOTEN DAN DE MANNETJES”.

Welk ras is nu het beste? Dit verschilt per allergie. Hier kun je alleen achterkomen door langs te gaan bij fokkers. Wij lazen dat de Siberische kat de minste stofjes uitstoot en een echte familie kat is, daarom zijn wij op bezoek gegaan bij meerdere fokkers van een Siberische kat. Zo hebben wij Naledi gekregen. Wij hebben gekozen voor een poes (vrouwelijk), omdat vrouwen poezen minder stofjes uitstoten dan de mannetjes. Hier zijn wij ook echt achter gekomen tijdens het testen. Toen wij de eerste keer langs gingen bij de fokker, waren we bij haar thuis met alle katten en poezen door elkaar. Het ging super, totdat we in de auto kwamen en Matthijs begon te niezen. Ik baalde als een stekker want ik was helemaal verliefd op Naledi. Met goede hoop aan de fokker gevraagd of we nog een keer langs mochten komen in een aparte ruimte met alleen Naledi en dit kon, gelukkig. Hierbij is het wel belangrijk dat in de ruimte ook niet vaak katers of andere poezen zijn geweest. Zo gingen we nog een keer testen. Matthijs heeft letterlijk zijn gezicht in de vacht van Naledi geduwd en heel veel geknuffeld. Hij had daarna nergens last van, yeaay! Hij reageerde dus waarschijnlijk op de twee niet gecastreerde mannetjes. 

Ook dit kan een verschil maken of een vrouwtje gesteriliseerd is of een mannetje gecastreerd is. Dit verkleint ook weer de uitstoot van stofjes waar je allergisch voor kan zijn. Ben je allergisch voor de haren dan maakt dit natuurlijk niet uit. Wij zijn nu trotse eigenaar van ons meisje Naledi. Ze is ondertussen al gesteriliseerd en Matthijs heeft nooit een allergische reactie gekregen. Zo blij dat wij toch een gezellig huisdier kunnen hebben. Heb jij ook een kattenallergie, maar toch een kat in huis? Laat in de comments weten welk ras jij in huis hebt! 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *