PRIKPIL OF NORMALE ANTICONCEPTIEPIL?

Een paar maanden geleden schreef ik een blogpost waarom ik gestopt was met de normale anticonceptie pil. Wil je weten waarom? Klik dan even hier, om de vorige blogpost te lezen. Ik eindigde mijn vorige verhaal met dat ik twijfelde tussen de prikpil en het spiraaltje. Zoals jullie aan de titel zien heb ik gekozen voor de prikpil. Na wat vragen op instagram hoe de prikpil bevalt, heb ik besloten om deze blogpost te schrijven.

Drie maanden geleden ging ik naar de dokter om de prikpil aan te vragen, want ik had voor mezelf besloten dat ik voor de prikpil zou gaan. Ik had teveel horror verhalen gehoord over het spiraaltje, dat ik het niet meer durfde. Mijn wens om ooit moeder te worden is te groot daarvoor. Na mijn afspraak bij de dokter heb ik een week later de doktersassistent gebeld. Zij heeft toen de prikpil besteld en deze werd afgeleverd bij de apotheek. Deze moest ik zelf ophalen en kon een afspraak maken als ik ongesteld werd.

Wanneer wordt de eerste prikpil gezet?

Bij de eerste keer is het fijnste en beste om te laten zetten wanneer je ongesteld bent, want dan beschermt de pil meteen tegen zwangerschap. Dit heb ik dus toen ook gedaan. Ik vond het de eerste keer wel even spannend, een prik in je bil. Het was allemaal niet zo erg dan ik had gedacht. De prik wordt echt aan de bovenkant van je bil gezet, dus je staat daar niet in je blote kont haha! De prik zelf voelde ik ook vrij weinig van. Je voelt wel even dat er iets in je lichaam gespoten wordt, maar echt pijn kan ik het niet noemen.

Het idee dat ik niet meer elke dag een pil moest slikken, vond ik heel fijn en makkelijk. Helaas merkte ik toch al vrij snel na 2 a 3 maanden dat ik weer hoofdpijn en vermoeidheid klachten kreeg. Ik heb eerst een bloedonderzoek laten doen om te kijken of mijn vitamines in orde zijn. Ze hebben van alles getest, maar alles was goed. Dus nu weet ik bijna zeker dat het door de prikpil komt, dit staat ook bij de bijwerkingen. Ik had de tweede prikpil al besteld en de afspraak gemaakt, dus deze heb ik door laten gaan.

Angst voor de spiraal

Wederom deed de prikpil geen pijn en helemaal geen spierpijn gevoel. Nu heb ik toch besloten om na deze drie maanden niet nog een keer voor de prikpil te gaan, vanwege mijn klachten. De doktersassistent gaf aan dat zij ook jaren dezelfde klachten had en na van alles te hebben geprobeerd is geƫindigd met het spiraaltje. Zij vertelde dat het spiraaltje alleen maar hormonen afgeeft wanneer het lichaam het nodig heeft. Veel minder dan de normale pil of prikpil. Ook gaat het spiraaltje niet door je hele bloedbaan dus de hormonen komen vooral waar het nodig is. Ze vertelde ook dat er sinds 1 a 2 jaar een kleiner spiraaltje is voor vrouwen die nog geen kinderen hebben gehad, zodat het minder pijn doet met het zetten en comfortabeler is. Mijn angst dat het mis kan gaan is nog groot, maar zij gaf aan het dat het bijna altijd goed gaat.

Toch voor de spiraal kiezen?

Nu ga ik denk ik toch voor het spiraaltje als deze drie maanden voorbij zijn en hopen dat ik hier wel goed op reageer. Het lijkt me dood eng om dit te laten zetten, maar alles om van die hoofdpijn af te komen. Heb jij een spiraaltje? Laat dan in de comments weten wat je ervaringen hiermee zijn. Verder ben ik de afgelopen 3 maanden maar 1 keer ongesteld geweest en dit was in de laatste week voordat ik een nieuwe prikpil moest. Dit was elke dag maar een heel klein beetje, maar duurde wel echt zeker een volledige week. Dit verschilt ook per vrouw of je wel of niet ongesteld wordt. Dit kan ook heel onregelmatig zijn, maar dat is iets wat je zelf moet ervaren.

Heb jij zelf geen last van de hormonen van een normale anticonceptie pil, maar vergeet je hem vaak te slikken? Dan raad ik zeker de prikpil aan. Het is zoveel makkelijker. Je hoeft drie maanden nergens aan te denken en met geluk wordt je niet meer ongesteld. Wie wil dat nou niet? Gebruik jij een ander anticonceptie middel? Laat dat dan hieronder in de comments weten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Hi Wendy,

    Ik heb 5 weken geleden mijn spiraaltje gekregen en dat viel mij best mee. Als je gewoon je ogen dicht doet en je focust op je ademhaling dan komt het zeker goed. Het is even vervelend, maar 1 uur van te voren neem je een pijnstiller en voor ‘s avonds kun je er ook een gebruiken. Verder merk ik er helemaal niks meer van! Ik ben wel nog steeds niet ongesteld geworden, wat ik wel een beetje gek vind, maar het kan dus ook dat je menstruatie meteen stopt door het spiraal. Ik merk wel af en toe wat buikpijn ofzo, maar de gedachte dat je voor 5 jaar volledig beschermt bent, en ook nog (bijna) niet meer ongesteld wordt is heel erg fijn.

    Denk maar zo, het is 1 dag wat vervelend is, en je krijgt er 5 jaar bescherming voor terug